ظرفیت بازار تجارت الکترونیک ایران چگونه است؟

به این مطلب رای دهید:
میانگین: 0

کشورها عموماً در دسته‌بندی اقتصادی سه بازار عمده را مورد بررسی قرار می‌دهند: کشاورزی، صنعت و خدمات.
هر یک از این بازارها بطور مجزا در بحث تولید ناخالص داخلی GDP و اشتغال‌زایی ارزش‌دهی می‌شوند.
توسعه فناوری و بکارگیریِ تکنولوژی در کشاورزی و صنعت باعث افزایش تولید ناخالص می‌گردد، اما حقیقت این است که ظرفیت‎های اولیه و الزامات زیرساختی از محدودیت‌های این حوزه در کشورهای مختلف است؛ به همین دلیل سوق‌دهی اقتصاد کشورهای در حال توسعه و توسعه یافتۀ دنیا به سمت گسترش بازارهای خدماتی است تا از ظرفیت‌های فزاینده‌ و نامحدود کارآفرینی در این حوزه بهره ببردند.
ecommerce-banner
یکی از راه‌های تسهیل در امر خدمات، ارائه راه‌کارهای تجارت و کسب‌وکار الکترونیک است.
بطور کلی سهم تجارت در تولید ناخالص جهانی حدود 30درصد است که و پیش بینی می‌شود تا سال 2020 به 50درصد افزایش یابد.

از اصلی‌ترین سوگیری‌های اقتصادی کشورهای دنیا برای رسیدن به این سهم، سرمایه‌گذاری در حوزۀ کسب‌وکار الکترونیک و تجارت الکترونیک است؛ برای مثال حوزه‌های سلامت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک و آموزش الکترونیک، از نمونه‌های آن است.
ecommerce-trend
در حال حاضر سهم تولید ناخالص داخلی تجارت الکترونیک در ایران در کل مبلغی در حدود 9000 میلیارد تومان یعنی 0.6درصد از GDP کشور است.
اما در این بخش نیز سهم خرده‌فروشی‌های اینترنتی مبلغی در حدود 1000 میلیارد تومان، یعنی کمتر از 0.06 درصد کل تولید ناخالص داخلی ایران است.
قابل توجه است که زیرساخت و فرهنگ خرید اینترنتی در دیگر کشورها بسیار متفاوت است. در کشورهای توسعه یافته 3.2 درصد و در کشورهای پیشرفته 8.5 درصد خرید‌ها به صورت اینترنتی انجام می‌شود؛ این رقم در انگلستان به ۳۲درصد می‌رسد.

طبق برنامه‌های دولت مبنی بر 3 برابر کردن سهم تجارت الکترونیک در تولید ناخالص داخلی GDP و ایجاد بسترهای مناسب برای آن، ظرفیت این بازار باید به عددی نزدیک به 2درصد از تولید ناخالص داخلی برسد(طبق اطلاعات موجود، تولید ناخالص داخلی کشورمان در سال 1391 با عبور از مرز 500 میلیارد دلار به رقمی بالغ بر 5120 میلیارد ریال رسیده است و پیش بینی می شود در سال 92 نیز با بیش از 15 هزار میلیارد تومان افزایش روبرو شود).
gdp-2016-imarketor
در یکسال گذشته با رشد 120درصدی وب سایت‌ها در ایران، در حال حاضر حدود ۲۰هزار فروشگاه اینترنتی وجود دارد که از این تعداد حدود ۱۹ هزار فروشگاه تاکنون تقاضای نماد اعتماد کرده‌اند و از این بین نیز 3000 فروشگاه با این نماد فعالیت می‌کنند.

از طرفی اداره پست ایران در سال گذشته در مجموع کالاهای ارسالی توسط فروشگاه اینترنتی با ارزشی نزدیک به 350 میلیارد تومان مرسولۀ پستی جابه‌جا کرده است که 97درصد آنها پرداخت در هنگام تحویل بوده‌اند.
همچنین 64درصد از جمعیت ایران زیر 35 سال هستند(یعنی با اینترنت آشنا هستند) که 25 میلیون نفر از آنها را افراد بین 20 تا 35 سال شامل می‌شوند.
در آمار غیر رسمی دیگری نیز استفاده کنندگان از دستگاه‌های هوشمند، عددی بین 13 تا 15 میلیون نفر تخمین زده شده است و 80درصد آنها از سیستم عامل اندروید استفاده می‌کنند.

در نتیجه با توجه به آمار فوق، جدای از بانکداری الکترونیک، تنها با تعریف کسب‌وکار بر پایۀ اینترنت و اپلیکیش‌های موبایل، بازاری بکر با قابلیت حداقل سه برابر شدن در سال آینده را خواهیم داشت که تنها راه موفقیت در آن آماده‌سازی زیرساخت‌ها و جلب اعتماد و رضایت مشتریان در استفاده از بستر اینترنت در خرید است.
digikala-imarketor
در نهایت نیز آمار فروشِ بزرگترین خرده‌فروشی آنلاین کشور به نقل از بنیانگذاران‌شان، منتشر شده در وبنا، آمده است:
سعید محمدی یکی از بنیانگذران فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا در دوازدهمین همایش مدیریت کسب و کارهای هوشمند در سازمان مدیریت صنعتی٬ گزارش عملکرد و اطلاعات مربوط به فروش دیجی‌کالا را برای اولین بار اعلام کرد.

سعید محمدی در این همایش گفت که دیجی‌کالا فعالیت خود را در سال ۱۳۸۵ با ۵ نفر شروع کرد و در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نفر پرسنل دارد و قرار است تا پایان سال ۱۳۹۳ بیش از ۵۰۰ نفر نیروی جدید در این شرکت استخدام شوند.
وی همچنین اعلام کرد که تعداد فروش روزانه این شرکت بیش از ۲۰۰۰ سفارش است که به طور متوسط هر سفارش ۶۰۰٬۰۰۰ هزار تومان است.
به گفته وی دیجی‌کالا سهم بیش از ۸۵درصدی از بازار خورده فروشی آنلاین ایران را در دست دارد.

به گفته ی وی در ۳ سال گذشته این سایت بیش از ۱۱۹٬۹۰۰٬۰۰ بازدید داشته که از این میان ۳۲٬۷۱۷٬۸۲۴ بازدید به صورت uniqe visitor بوده اند.