در حال حاضر، بیش از یک میلیارد و 400 میلیون نفر در سراسر دنیا از برنامههای پیامرسان موبایل استفاده میکنند. بنا بر پیشبینی eMarketer در مورد دسترسی به این برنامهها، در سال 2018 این رقم به 2 میلیارد نفر میرسد.
همانطور که در نمودار زیر دیده میشود، رشد 2 رقمی برای تعداد کاربران این برنامهها تا سال 2018 پیشبینی شده است؛ چراکه مصرفکنندگان بیشتری در سراسر دنیا به اینترنت موبایل دسترسی خواهند داشت و به علت کمهزینهتر بودن ارتباط از طریق این برنامهها نسبت به SMS ،MMS و تماسهای تلفنی، به این برنامهها هجوم خواهند آورد.
همانطور که در گزارش جدید eMarketer آمده است، در پایان سال 2015 حدود 75 درصد کاربران گوشیهای هوشمند حداقل به مدت یک ماه از یکی از برنامههای پیامرسان OTT over-the-top موبایل استفاده کردهاند. البته این سهم بزرگ، اصلاً عجیب نیست؛ چراکه گوشیهای هوشمند در حقیقتِ امر و پیش از هر چیز دیگر وسیله ارتباطیاند و «پیامرسانی» همواره از محبوبترین فعالیتها میان کاربران تلفن همراه بوده است که بهصورت سنتی از طریق SMS و MMS انجام میشد، و به دلایل مختلف، از صرفهجویی در هزینهها گرفته تا خلاقیت در ارتباطات، برنامههای پیامرسان OTT به محبوبیت فوقالعادهای میان کاربران موبایل در سراسر دنیا دستیافتهاند.
آمار دقیق کاربران ایرانی مشخص نیست اما با کنار هم گذاشتن دادههای محدود میتوان تخمینهایی ارائه داد. به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ، بنا به گفته آقای خسرو سلجوقی عضو هیئت عامل سازمان فناوری اطلاعات، تعداد کاربران گوشیهای هوشمند در ایران تا پایان سال 94 به 40 میلیون نفر خواهد رسید. همچنین به نقل از سیتنا، طبق آماری که وزیر ارتباطات در دیدار با همتای روس خود اعلام کرده است تلگرام تا روزهای ابتدایی آبان ماه 14 میلیون کاربر ایرانی دارد، البته آمار غیررسمی رقمی بزرگتر را اعلام میکنند برای مثال مطلب منتشرشده در سایت خبرآنلاین، با توجه آمار کاربران فعال تلگرام که بالغبر 62 میلیون نفر در روز است و همچنین نسبت 38 درصدی مراجعه ایرانیها به تلگرام بهکل مراجعهها که از alexa استخراجشده است، تعداد کاربران ایرانی تلگرام را بالغبر 23 میلیون نفر تخمین زده است!
آمار نشان میدهد حداقل 35 درصد کاربران ایرانی گوشیهای هوشمند از نرمافزارهای پیامرسان استفاده می-کنند اما این آمار فقط مربوط به تلگرام است و با توجه به کمترین رقم اعلامی برای کاربران ایرانی تلگرام محاسبهشده است، که با توجه به تعدد این برنامهها مطمئناً درصد بسیار بیشتری از کاربران ایرانی از این نرمافزارها استفاده میکنند و شاید این نسبت با در نظر گرفتن برنامههای پیامرسان محبوب دیگر به حدود 50 تا 60 درصد که عددی نرمال در جهان است، برسد.
با توجه به ادامه رشد محبوبیت برنامههای پیامرسان موبایل، انتظار میرود حجم IM های ارسالی در سال، اشکال دیگر پیامهای دیجیتالی را تحتالشعاع خود قرار دهد. با توجه به مطلب منتشرشده در جولای 2015، توسط موسسه Juniper Research، امسال بیش از 94 تریلیون پیام دیجیتالی در سراسر دنیا ارسال خواهد شد که شامل تمام email ها، IM ها، MMS ها، SMS ها و پیامهای شبکههای اجتماعی است. انتظار میرود که email بیشترین سهم از پیامها را داشته باشد، ولی Juniper مدعی است که در سال آینده سهم IM ها بیشتر خواهد شد. این موسسه پیشبینی کرده که حجم IM ها برای اولین بار در اواسط سال 2016 از تمام پیامها پیشی میگیرد و بزرگترین سهم را از پیامهای دیجیتالی خواهد داشت.
با نگاه به آینده، انتظار میرود که سال 2018، نقطه عطف دیگری برای برنامههای پیامرسان موبایل باشد. eMarketer پیشبینی میکند که در این نقطه، کاربران برنامه chat به 2 میلیارد نفر برسد و 80 درصد کاربران گوشیهای هوشمند را شامل شود.
هنوز برای رتبهبندی پیامرسانهای پیشرو برحسب درآمد، زود است؛ چراکه هر یک از آنها در مرحلهای متفاوت از توسعهشان هستند و برخی از آنها هنوز اقدام به کسب درآمد از مخاطبین خود نکردهاند. پیامرسانها فلسفههای کسب درآمد متفاوتی نسبت به هم دارند. برای مثال از WeChat و Line اغلب بهعنوان مدلهای موفق درآمدزایی با ترکیب روشهای مختلف درآمدزایی یاد میشود.
فروش محتوای دیجیتال ( بخصوص بازیها و بستههای emoji/stickers ) تأثیر بسزایی بر درآمد این دو کمپانی داشته است. خود sticker ها بهتنهایی دو جریان درآمدی دارند؛ یکی از طریق فروش بستههای sticker خود برنامه و دیگری branded sticker ها که نوعی محتوای تولیدشده به سفارش و برای برندها یا بهاصطلاح brand-sponsored هستند.
درواقع، محتوای دیجیتال و تبلیغات منبع اصلی کسب درآمد برای برنامههای پیامرسان هستند. اما توانایی WeChat برای تبدیلشدن به یک مرکز خرید، باعث شده است که برخی بر این باور باشند که بازرگانی برای سایر خدمات میتواند سودآورتر باشد.
منابع:
http://www.emarketer.com
http://www.yjc.ir
http://www.citna.ir
http://www.khabaronline.ir