در روزهای اخیر شاهد دو تبلیغ برند قدیمی کشورمان هستیم که شاید با شنیدن نامشان مشتریهای مسنتر به خود بگوید « یادش بخیر ».
تبلیغ برند کفش ملی و تبلیغات مواد شوینده سپید؛ برندهایی که جدیداً کمپین تبلیغاتی خود را با تاکید بر قدمت و اصالت برند شروع کردهاند.
تیزر تبلیغاتی کفش ملی با شعار « گره خوردهایم به هم از دیروزهای دور » که سِیر رشد مشتری را از کودکیِ خود تا کودکی فرزندش همراه با کفش ملی نشان میدهد.
تیزر تبلیغاتی کفش ملی
همچنین در آگهی پودر سپید با شعار « پودر سپید به اصالت نیم قرن » شاهد تبادل نظر چهار نسل در مورد کیفیت این محصول هستیم با شعار « بالاتر از سپید پودری نیست ».
تیزر تبلیغاتی سپید
میتوان این دو آگهی را از دو دیدگاه بررسی کنیم:
در دیدگاه نخست، مشتریان بازار هدف Target market، همان مصرفکنندگان قدیمی هستند که با دیدنِ این آگهیها، سوسوی نام این برندها در پسِ ذهنشان روشنتر میشود و گروه دوم، مخاطبینی هستند که متولدین عصر ارتباطات و تکنولوژی هستند؛ آنهایی که در این دوره لباسهای رنگی میپوشند و در یکسال چندین بار گوشی تلفن همراه خود را با مدلهای جدیدتر عوض میکنند.
از طرفی دیگر اگر بخواهیم حضور یکبارۀ این دو برند با کالاهای مصرفیشان را پس از غیبت طولانیمدت و با شعارِ اینکه « ما قدیمی و اصیل هستیم » توجیه کنیم، دلیل موجه و قانع کنندهای برای انتخاب توسط مشتری نخواهیم یافت.
چراکه بیش از 45درصد از جمعیت ایران بین 20 تا 45 سال است و فقط 21درصد از ایرانیان بالای 45 سال سن دارند.
بنابراین تیزرهای تبلیغاتی این دو برندِ قدیمی کشورمان بیشتر یک جامعۀ 20درصدی را هدف قرار دادهاند. بازار هدفی که به راحتی برند موردِ استفادۀ خود را عوض نمیکنند و از طرف دیگر این گروه پدران و مادران نسلی هستند که در بسیاری از موارد با توجه به آگاهیِ فرزندانِ خود(نسلِ تکنولوژی و اطلاعات)، در مورد محصولات از آنها برای انتخاب برند توصیه میگیرند.
پس با کمی تأمل متوجه خواهیم شد که شاید نسل جدید، برند کفش مورد علاقهشان مانند والدینشان ملی نباشد و در بازار رقابتی برند کفشهای ایرانی و خارجی، همچون جیاوکس، اکو، چرم مشهد و نوین چرم، یک خاطره نتوان تصمیم مشتریان را عوض کند.
همچنین با تغییرات تکنولوژی، وضیعتِ بازار مواد شوینده از پودر لباسشویی به مایعات لباسشویی و انواع و اقسامِ مواد شویندۀ چند آنزیم و اکسیژنِ فعال و غیره، توصیۀ مادربزرگ برای خرید پودر سپید به نظر خیلی هم مؤثر نمیآید. گویا برندهای قدیمی فراموش کردند که بازار تغییر کرده است!
حقیقت این است اگر قرار بود نسلِ جدید به توصیۀ پدربزرگشان گوش دهند، در حال حاضر باید همه پیکان سوار میشدند!
بازار دگرگون شده است، هجوم رقیبان داخلی و خارجی، تغییرات تکنولوژی، روند تجاریسازی و… همه نشان دهندۀ این است که برای حضور در بازار باید به دنبال چیز دیگری بود.
در بازار بسیار پویا و مدرن این روزها که تکنولوژی و نوآوری در موفقیت برند حرف اول را میزند مطمئناً تمرکز کردن بر اصالت و قدمت برند مزیت رقابتی برای انتخاب شدن نخواهد بود.
سلام با تشکر از سایت خوبتون.
فکر نمیکنم خیلی تبلیغ بدی هم باشه ،چون به قول شما جامعه هدفش افراد سن بالا هستند و فکر میکنم تنها گروهی هستند که مستمر تر از بقیه هم به تلویزیون نگاه می کنند.کسی که به قول شما هر سال چند بار گوشی اش رو عوض میکنه تلویزیون نگاه نمیکنه.
در ضمن تبلیغ اش هدفش برگردوندن مشتری هایی که قبلا داشته و میخواهد از وفاداری شون استفاده کنه.
البته من تخصصی ندارم صرفا نظر شخصی بود
زیاد موافق نیستم! مخاطبان این دسته از تبلیغ ها فقط افراد بالای 40 سال نیستن! اتفاقا افراد تو رنج 25 سال به بالا هستند. اصولا تا قبل از دهه هفتاد بیشتر این برندها که نام بردید اصلا برند درست حسابی نبودند و در دهه هفتاد شمسی بود که به کمک رسانه ملی و … تونستند در زندگی ما جا باز کنند. اتفاقا بیشترین حجم مخاطب این تبلیغات هم کودکان دهه شصت و هفتاد بودن که امروز افراد 25 تا 35 سال رو تشکیل دادند.
با سلام و تشکر از تحلیل خوب شما