فرهنگی که با پودر ماشین لباسشویی لکه‌دار می‌شود

به این مطلب رای دهید:
میانگین: 0

نقد جامعه‌شناختی یک تبلیغ تلویزیونی

اگر اهل تماشای تلویزیون باشید حتما تبلیغ پودر ماشین لباسشویی پرسیل را دیده‌اید؛ در آگهی تبلیغاتی پرسیل، وقتی خانمی از دختر کوچک می‌پرسد: “تولدت چطور بود عزیزم؟” مادر مهلت حرف زدن را نمی‌دهد و خودش پاسخ آن زن را می‌دهد که “خیلی خوش گذشت ولی لکه‌های روی لباسش پاک نمی‌شن!”

یک آگهی تبلیغاتی فارغ از اینکه محصول یک شرکت را معرفی می‌کند در لایه‌های میانی خود فرهنگسازی کرده؛ گاه این فرهنگسازی مثبت و گاهی در مسیر غلط قرار می‌گیرد به طوری که باعث کلیشه‌سازی نقش‌ها در جامعه می‌شود.
پودر ماشین لباسشویی پرسیل جدای از نمایش اینکه لکه‌های یک لباس را به خوبی از بین می‌برد یا آنقدر کیفیت دارد که برایش همایشی چند ده نفره برگزار کرده‌اند و خانم‌های متعددی حیرت زده از این کیفیت‌ هستند! (که از نگاه نگارنده قابلیت لکه بری برای یک پودر ماشین لباسشویی، شاید اولین ویژگی مورد توجه باشد و نیازی به این تجلیل و تقدیر نیست.) فرهنگ تقدم و تاخر پاسخگویی کوچک و بزرگ را به بدترین شکل رواج می‌دهد. در فرهنگ ما بارها این مطلب را شنیده‌ایم که هر وقت سوالی از بزرگتر می‌پرسند کوچکترها نباید به سرعت پاسخ بدهد و احترام بزرگتر واجب و الزامی است، جالب اینکه بسیاری از پدر و مادرها به فرزندان خود می‌گویند حتی اگر ما پاسخی را به اشتباه دادیم نیازی به اصلاح شما نیست شما فقط باید تایید کننده باشید! متاسفانه هیچ کجای این فرهنگ و آداب اجتماعی به طرز رفتار بزرگ‌ترها نسبت به کوچکترها تذکری داده نشده است…

بیشتر بخوانید:  کمپین توقف خشونت علیه زنان: به من نگاه کن!

persil-product

حال در این وضعیت، تبلیغی که از رسانه‌‌ای که باید نقش دانشگاه را در جامعه ایفا کند پخش می‌شود این انتظار را در افراد ایجاد می‌کند مسئولیتی در قبال احترام کوچکترها ندارند. مادر، بی‌توجه به احساسات فرزندش در بیان اینکه تولدش خوب بوده یا خیر حتی اجازه فکر کردن هم به فرزندش نمی‌دهد چه رسد به بیان احساسات.

بماند که در انتهای این آگهی تلویزیونی لباسی کوچکتر از سایز دختر نشان می‌دهد و با افتخار اعلام می‌کند که لکه‌های روی لباس پاک شده؛ در این مجال به این گاف تبلیغاتی در حد یک جمله بسنده می‌کنیم و سخن را کوتاه کرده از متولیان حوزه فرهنگ می‌خواهیم نگاه نقادانه خود را کمی به سمت تبلیغات تلویزیونی ببرند و از بنگاه‌های اقتصادی می‌خواهیم از یک مشاور جامعه‌شناس برای ساخت تیزر تلویزیونی خود یاری جویند تا کمتر شاهد این اشتباهات کوچک با اثرگذاری گسترده باشیم.

به این مطلب رای دهید:
میانگین: 0